Rektörden

Kamuoyunun dikkatine,
 
250 yıllık bir tarihin ve birikimin, ilklerin ve enlerin üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi, eğitim ve araştırmaya adanmış dinamik yapısıyla mühendislik, mimarlık, tasarım ve temel bilimlerdeki misyonunu sürdürerek yeni bir girişimin öncülüğünü yapmaya hazırlanıyor. 5 farklı yerleşkede, 13 fakültede, 6 enstitüde ve uluslararası başarılara imza atan ArıTeknokent'te her yeni günü "hayata ne katabilirim?" sorusuyla karşılayan Üniversitemizin yeni binası için bir yarışma düzenliyoruz.
 
Bugüne dek daima üniversitelerin gerçekleştirdiği projelerle İstanbul'a ve dünyaya yapıcı ve dönüştürücü bir etki yapması gerektiğine inandık. Bunun için çalıştık. Ayazağa Yerleşkemizde doğayla uyumlu, atıkların sürdürülebilir şekilde değerlendirildiği, kampüs içi ulaşımda bisiklet ve elektrikli scooter gibi araçların kullanıldığı ve burada yaşayan tüm canlıları gözeten bir sistem kurduk. Dünya sıralamalarında 67., Avrupa sıralamalarında ise 33. olan Yeşil Kampüs yapımızın bir pilot projeye dönüştüğünü görüyoruz, kent ve ülke ölçeğine yayılmasını hayal ediyoruz.
 
İTÜ olarak Taşkışla, Gümüşsuyu ve Maçka kampüslerimizde İstanbul’un simge tarihi binalarında eğitim ve araştırma faaliyetlerimize devam ediyor, bu binaların sürdürülebilirliği için gerekenleri yaparak tarihi kent dokusunun içindeki işlevlerini de koruyoruz. Bu binaların çevreleriyle olan ilişkileri de İTÜ’nün projeleri içinde yer alıyor. Üniversitemizin şehir kampüslerinden Maçka Kampüsünde yer alan İşletme Fakültesinde yapılan yakın dönemdeki incelemelerde, İşletme Fakültesi binasının giderek yüksek risk taşır duruma geldiği tespit edildi. Riskli binayla aynı mahalde yer alan, Maçka Silahhanesi olarak da hizmet vermiş İşletme Fakültemizin simgesi haline dönüşmüş olan tarihi binayı koruyarak yeni bina için bir mimari proje yarışması açıyoruz. 
İTÜ İşletme Fakültesi Binası Proje Yarışması’na katılacak projelerden beklentimiz, bugünün mimarlık anlayışını ötelemeleri, hem gelecekteki ihtiyaçların karşılanması hem de kent dokusunun estetiğine dair öngörüler içermesi, gelecekteki potansiyel üniversite yapılarına dönüşebilecek esnek altyapı tasarımları önerileri içermesidir. Yeni binamızın sorumluluğumuz gereği tarihi dokuyla uyumlu, çevre dostu ve çağdaş mimarlığın öncü örneklerinden biri olmasını amaçlıyoruz. Bunu yaparken günümüz teknolojisinin olanaklarından yararlanan, evrensel tasarım ilkeleriyle uyumlu, gelişen ve dönüşen bir deneyim ve yaşam alanı üretmeyi planlıyoruz. Çünkü burası bir fakülte olmasının ötesinde aynı zamanda ülkemizin ilerlediği yoldaki taşlarını döşeyen bir kurumun binası. Dünya mimarlığına katkı sağlayacak, Üniversitemizin kurumsal yapısına ve İTÜ’lü olmaya yeni anlamlar katacak, çağdaş olanla tarihi olanı yaratıcı bir bağlamda birleştiren projeleri heyecanla bekliyoruz.
 
Hep birlikte önce İstanbul’a, sonra İTÜ’ye unutulmaz bir eser kazandırmak dileğiyle…
 
Mehmet Karaca
İTÜ Rektörü